We kijken terug op een leerzame Summerschool over de woonzorgopgave in Drenthe

De werkgroep Wonen, Welzijn en Zorg heeft afgelopen zomer een Summerschool georganiseerd. De Summerschool bestond uit vier digitale sessies, met elke sessie een eigen thema rondom wonen en zorg.

Zoeken

We kijken terug op een leerzame Summerschool over de woonzorgopgave in Drenthe

13 oktober 2022

De werkgroep Wonen, Welzijn en Zorg heeft afgelopen zomer een Summerschool georganiseerd. De Summerschool bestond uit vier digitale sessies, met elke sessie een eigen thema rondom wonen en zorg. Hieronder staan de sessies toegelicht. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om de sessies terug te kijken. Ook vindt u hier de slides van de presentaties.

Dinsdag 19 juli – Impact van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen op de aanpak van de lokale woonzorgopgave

De eerste Summerschool stond in het teken van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO), welke afgelopen zomer door de minister voor Langdurige Zorg gelanceerd werd. Hans Adriani en Heleen Stigter, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Taskforce Wonen en Zorg, gingen met de deelnemers in gesprek over welke aanknopingspunten het programma biedt voor de lokale- en regionale aanpak van de woonzorgopgave.

Terugkijken?

 

Dinsdag 26 juli – Hoe werk je lokaal bestuurlijk samen aan de Woonzorgvisie en het uitvoeringsplan?

De tweede Summerschool ging over hoe er vanuit wonen, welzijn en zorg bestuurlijk samengewerkt kan worden. Het ministerie van Langdurige Zorg kondigde recent een stop aan op uitbreiding van verpleeghuiscapaciteit. Verpleeghuiszorg dient in de toekomst in de wijk georganiseerd te worden. Maar hoe organiseer je dat?

Terugkijken?

Presentatie 1 – Carolien de Wit

Presentatie 2 – Carolien de Wit

Dinsdag 30 augustus – Hoe organiseer en financier je de extramularisering van verpleeghuiszorg?

Op 30 augustus nam Fatmir Miftari van Zilveren Kruis de deelnemers mee in de belangrijkste veranderingen in het overheidsbeleid m.b.t. de verpleeghuiszorg. Er werd ingezoomd op wat we de komende jaren in Drenthe kunnen verwachten al kijkend naar de cijfers. Ook zorgbestuurder Mariska Roeters (ZWDD) vertelde in deze sessie over welke stappen nodig zijn om de zorg financieel toekomstbestendig te organiseren.

Terugkijken?

Presentatie Fatmir Miftari

Presentatie Mariska Roeters

Dinsdag 6 september: Hoe organiseer je verpleegzorg in bestaande wijken (en bij een groeiend tekort aan zorgmedewerkers)?

De laatste Summerschool van 2022 stond in het teken van inspirerende voorbeelden. Sietske Ras van Icare en Anita Mathoera van de Lelie Zorggroep vertelden over de woonzorgconcepten ‘Gewoon thuis’ en ‘Thuisplusflat’. Het anders kijken naar zorg en de intensieve samenwerking tussen de zorgorganisaties, de woningcorporatie en de welzijnspartijen binnen deze concepten bieden een oplossing voor het personeelstekort in de zorg en het langer zelfstandig in de wijk kunnen wonen van ouderen met een zorgvraag.

Terugkijken?

Presentatie Anita Mathoera – Thuisplusflat